KAJ SO HIDROLATI…

Hidrolati ali aromatične vode so kondenzati vodne destilacije rastlinskega materiala. Z učinkovito vodno destilacijo izdelamo dva komplementarna proizvoda, eterično olje in hidrolat. Ko se para ohladi in kondenzira, se netopne komponente v vodi ločijo od vodne faze. Te netopne komponente predstavljajo eterično olje, topne komponente v vodi pa hidrolat. Poleg tega v hidrolatu lahko najdemo tudi drobno razpršene mikrokapljice eteričnega olja, ki se zaradi svoje strukture niso ločile od vodnega medija.

…KO VONJ POSTANE ZDRAVILEN…

Kdo ne pozna starih ljudskih modrosti, da nas vonj sivke popelje v sproščujoč, miren spanec. Ste vedeli, da so stara ljudstva polnila vzglavnike s hmeljem, ki deluje uspavalno zaradi hlapne snovi, ki se sprošča iz hmelja? Vonj vpliva na splošno telesno stanje, naše dražljaje in občutja. Sigurno ste kdaj doživeli, da je nosečnici kaj smrdelo in je bila občutljiva na določene vonje. Naš organizem nam sam sporoča, katerih snovi ali oseb naj se izogibamo, če mu le dovolj prisluhnemo. Poiščite si svoj vonj, ki vas bo pomiril, ustvarjal optimizem in spodbujal sposobnost razumevanja.

Hidrolat nepozebnika (Hamamelis virginiana) je do zdaj edini hidrolat na seznamu zdravil rastlinskega izvora ESCOP, ki je bil tudi klinično preskušen. Eno najbolj znanih kliničnih študij so l. 1995 objavili Korting in soavtorji.

Zakaj si ne bi privoščili sprostitev ob vašem najljubšem vonju?

…AROMATIČNE SNOVI V HIDROLATU DELUJEJO…

Kamilica se uporablja za izpiranje ustne votline, za nego občutljive kože ter pri aknah in ekcemih. Njene sestavine in učinkovine so dobro raziskane. Mednje sodi tudi kamazulen, snov, ki učinkuje proti vnetju (antiflogistično delovanje). Aromaterapevti eterično olje kamilice pogosto uporabljajo za lajšanje duševnih tegob, saj pomirja, blaži razdražljivost in pomaga pri nespečnosti.
Borove vršičke v ljudski medicini uporabljajo za pripravo sirupov in napitkov za blaženje kašlja in izčrpanosti. Vsebnost velike količine α-pinena v olju blagodejno vpliva na dihala in pomaga pri izkašljevanju. Kopeli z izvlečki borovih iglic pomagajo pri revmatičnih in nevralgičnih težavah in slabi prekrvavitvi. Prek masaž in obkladkov ga uporabljamo za ublažitev težav v križu in sklepih. Evkalipt je v aromaterapiji prav tako cenjen zaradi antiseptičnega delovanja. Blagodejno deluje pri prehladih in težavah z dihali. V kozmetiki se uporablja za nego nečiste kože in proti prhljaju. Je tudi pogosta sestavina masažnih olj, saj deluje poživljajoče in pomaga sprostiti utrujene mišice. Cimet je v kozmetiki dragocen zaradi antiseptičnih in protimikrobnih lastnosti, kot učinkovina je prisoten v nekaterih anticelulitnih izdelkih. V aromaterapiji ga uporabljamo za inhaliranje, ko smo izčrpani in potrti, pri pešanju spomina, duševni otopelosti in zaspanosti. Deluje tudi kot afrodiziak. Prek inhalacij lahko z njim ublažimo simptome prehlada. Brin vsebuje α- in β-pinen, terpinen-4-ol in druge sestavine in pomaga iz telesa odvajati vodo (deluje diuretično). Učinkovit je pri edemih, ki so posledica slabega krvnega obtoka. Blagodejno deluje na dihala, nas sprošča ter pomaga odpravljati nespečnost in stres. V kozmetiki se danes uporablja za nego mastne in aknaste kože ter za blažitev dermatitisa in kožnih izpuščajev.

…IN NAS POMLADIJO…

Hidrolat laškega smilja, znanega pod imenom »immortelle«, deluje proti prostim radikalom in tako učinkovito regenerira našo kožo. Eterično olje laškega smilja je nepogrešljivo pri negi proti gubam ter negi občutljive in problematične kože. Uporablja se tudi v masažnih izdelkih proti strijam in celulitu, saj pospešuje limfno drenažo.

… TER DELUJEJO POŽIVLJAJOČE IN NAVDIHUJOČE…

Bergamotkino olje učinkuje vzpodbudno in lajša depresijo, v prostoru pa prijetno osveži zrak. Zato se pogosto uporablja v kopelih, mešanicah za masažo in za inhalacije, saj deluje blagodejno na duševno počutje in čustveno ravnovesje. Zaradi poživljajočega učinka se uporablja tudi za obrazno masažo. V kozmetiki se uporablja za nego mastne in aknaste kože.

Moja prva serija hidrolata